петак, 24. август 2012.


Border Koli-Border Collie

Nema psa poput graničarskog kolija, kako u narodu zovu ovog psa.Visina psa je od 50 do 55 cm, a težina od 15 do 20 kg. Ovo je pravi profesor među psima. Naime, to je pas sa najvišim koeficijentom inteligencije i na ovoj listi zauzima 1. mesto. Reaguje skoro momentalno na tek naučene komande, kao i na komande glasom ili gestom.
Osim toga, to je druželjubiv i odan pas koji se veoma retko prepušta maženju. Osim za pastirski posao i sportska takmičenja, na Zapadu se sve češće koristi i za pratnju starijih osoba u zdravsvenim ustanovama.
Veliko je zadovoljstvo posedovati dobro odgajenog (istreniranog) graničarskog kolija. To ne znači da je pasmina prikladna za bilo kog vlasnika, baš naprotiv. Nisu brojni oni koji border koliju mogu pružiti okolinu i odlučno " vođstvo" kakvo ova pasmina zahteva. U lošem okruženju ovaj pas može postati nesrećan i sklon čitavom nizu problema u ponašanju.
Pre svega, border koli je rodna pasmina. Vekovima je uzgajan kao ovčarski - pastirski pas. To je neumorna pasmina sa visokim nivoom energije i zahteva vlasnika koji će mu stalno stimulisati radne aktivnosti ( pa makar ga neprestano učili novim trikovima - ova pasmina mora da ima nešto što je okupira i što će iskoristiti njenu visoku inteligenciju i energiju).
Graničarski koli je pas srednje visine, skladnog izgleda. Elegancija i sklad  kombinovani su sa dovoljno težine , zbog čega ovaj pas ostavlja utisak izdržljivosti. Ovo je vredan, marljiv, žustar ovčarski pas koji poseduje veliku prilagodljivost.

Нема коментара:

Постави коментар