недеља, 12. фебруар 2012.


DOBERMAN-DOBERMAN

Doberman je tih, brz, i opasan pas.Visina mu je do 72cm, a tezina od 40 do 45kg.Poznat je po opreznosti i zato ga se ljudi boje.
Po pravilu, doberman vazi za tipicnog psa jednog coveka.Sklon je da se gospodaru koga je jednom priznao bezuslovno podredi i da ga prizna kao "vodju copora".Izraziti trkac, doberman je bitno brzi i izdrzljiviji od drugih sluzbenih rasa.
On je srednje veliki, snazan i misicav pas koga odlikuje elegantno kretanje, brzina i temperament.Glava mu je klinasta, plitka i jako mrsava.Usi u obliku kupe nosi uspravno.Telo mu je kvadratno.Kretanje mu je elasticno-hoda kao da je na opruzi.
Posebno je omiljen zbog svoje velike vernosti gospodaru i nepotkupljivosti.Po nekad ga prati glas da tesko uci.To je greska, jer je doberman izuzetno inteligentan, lagano uci i voli da se sa njim radi.Preporucujemo rad na poligonu za pse.Odbrambeni posao prihvata ozbiljno i dobro laje.Njegova telesna gradja je cvrsta i snazna, ali je po prirodi izuzetno osetljiv.Kada mu se dogodi nesto neprijatno, vise dana je nesrecan i zalostan.Veliki je prijatelj dece.Potrebno mu je mnogo kretanja.
Doberman ima kratku i gustu dlaku, crne, braon, plave ili sive boje.Kratka dlaka omogucuje jednostavnu negu.Zdrav je, bez obzira na velicinu.Ne preporucuje se da zimu provede na otvorenom.Ova rasa doceka i do 14 godina starosti.

Нема коментара:

Постави коментар