недеља, 12. фебруар 2012.


FRANCUSKI BULDOG-FRENCH BULLDOG

Francuski buldog je pas za drustvo.Visina mu je oko 13cm, a tezina od 8 do 14kg.Potice od molosa iz Epirije i Rimskog carstva.Nastao je razlicitim ukrstanjima od strane strasnih odgajivaca u okolini Pariza u 19. veku.
Prvobitno je bio pomocnik mesara i kocijasa.Mezutim, ubrzo nalazi bolje drustvo i dospeva u svet umetnika.
Ovi mali, ali snazni psi imaju specificno kratko lice i tup nos.Ponekad se desava da zbog stopljenog nosa pati od hronicnog hrkanja.Deluje zivahno, razigrano, druzeljubivo a u domu vlasnika posebno je izrazena njegova sposobnost da pruzi ljubav.Ima duboko postavljene oci i zivahan pogled.Deluje inteligentno, radosno i budno.Njegova dlaka je glatka, meka i opustena, posebno u predelu glave i ramena, gde se stvaraju nabori.Boja njegove dlake je obicno tigrasta, zuto-smedja, ponekad sa belim mrljama na grudima ili glavi.
Ovi psi su lako prilagodljivi na razlicite uslove, osecaju se prijatno u drustvu vlasnika i veoma su dragi.Nestasni su i vole da se igraju, ali ne prave galamu.Ljupki su i mogu da budu urnebesno smesni.Imaju tu komicnu crtu i obozavaju da izvode gluposti da bi nasmejali ukucane.Dobro se slazu sa nepoznatim ljudima i drugim zivotinjama, ali duboko se vezuju uglavnom samo za jednu osobu.Dobro reaguju na strpljivu i upornu dresuru koja nikako ne sme da ukljuce udarce.Cisti su i ponekad mozda previse uzivaju u igri, pa ne umeju da se zaustave, ali nisu naporni.
Francuski buldozi su osetljivi na suvise visoke temperature, vise im prija hladnoca.Potpuno se prilagode zivotu u stanu i nije im neophodno dvoriste.

Нема коментара:

Постави коментар