понедељак, 13. фебруар 2012.


PEKINEZER-PEKINGESE

Pekinezeri spadaju u najstarije rase pasa, a nastali su u Kini.Visoki su od 15 do 25cm, a teski od2,5 do 6kg.Mali su, ali mogu da budu iznenadjujuce teski kad se podignu, jer imaju teske kosti.
Prema legendi, pekinezer je nastao iz ljubavi lava i majmunice.On je vekovina ziveo iskljucivo na dvoru cara.Veoma su ga pazili, negovali i duboko postovali.Smatrali su da on stiti svog gospodara na onom svetu.
U 19. veku ih odnose u Englesku gde i dalje zahtevaju komfor i obavezne setnje.Pomalo su suzdrazni prema ljudima.Jedino svom vlasniku otvoreno pokazuju ljubav.Pekinezi imaju jak karakter i dobri su zastitnici, jer znaju dobro da se brane.Lako maleni, oni su toliko hrabri da to nekad prelazi u tvrdoglavost!Osecajni su i nezavisni.Ponekad je tesko nahraniti ih, jer zele da pokazu kako su dominantniji od vlasnika, pa odbijaju hranu.Opet, ako se preterano hrane, mogu postati gojazni.
Ponekad toliko vole svog vlasnika da pocinju da ispoljavaju ljubomoru.Mogu prilicno da laju, sto moze da deluje smesno jer su tako mali.Nisu agresivni, ali lajanjem dokazuju svoju neizmernu vrednost.Dobri su za zivot u stanu i nije im neophodno dvoriste.Ipak, da bi sacuvali zdravlje, bolje da ih redovno setate i igrate se sa njima.Imaju prosecan zivotni vek, od 10 do 15 godina.Skloni su bolestima srca, disajnim problemima i lako se prehlade.
Obavezno ih treba svakodnevno cesljati, jer se u suprotnom njihova dlaka lako uceba.Cistite im lice i oci i proveravajte sta se krije u dlakavim sapama.Ponekad se svasta zakaci u toj vunenoj masi.

Нема коментара:

Постави коментар